2 yaşındaki oğlunuz  ya da kızınız her şeyi anlıyor anne, baba , su  gibi birkaç kelime kullanıyor fakat “su ver , anne gel” gibi ikili sözcüklerin öbeklerini kullanmıyor.

1 yaşındaki her şeyi anlayan ve yapabilen oğlunuzun ya da kızınızın henüz ilk duyamadınız.

İki örnekte de çocuklarınız iletişim kurmakta zorlanıyor ve giderek  hırçınlaşıyor. 

Siz anne baba olarak yaşıtları ya da kardeşleri ile karşılaştırıldığında bir gecikme olduğunu düşünüyorsunuz ancak zaman içinde yaşıtlarını yakalayacağını  umuyorsunuz. Bir de etraftan bu durumun beklerseniz geçeceği  yorumunu  aldığınız için profesyonel bir desteği  erteliyorsunuz.

Merhaba ben dil ve konuşma terapisti Berce Albayrak.  Yukarıdaki örnekler benim son zamanlarda kendi danışanlarımdan  çok sık duyduğum  şeyler. Bu yazıda özellikle pandeminin  ve teknolojik  aletlerin etkisiyle  de artan gecikmiş dil ve konuşmadan  bahsetmek istedim. Aslında tanım kendini  direk olarak  isminden ele veriyor. Gecikmiş dil ve konuşma çocukların yaşına göre beklenen dil ve konuşma  becerilerinin gerisinde kalma durumudur. Sebep birçok şey olabileceği gibi bilinen bazı sebepler ise yeterli etkileşimin olmaması, teknolojik  aletlere  fazla maruz kalma , genetik geçişlilik  gibi birçok faktör  olabilir .

Gecikmiş dilden bahsediyorsak burda normal gelişim aşamaları da bilmek önemlidir. Haydi gelin birlikte bu  becerilere kısaca bir göz atalım. Burdaki sayılar hep yaklaşık olarak bahsediliyor. Her çocuğun gelişiminin  farklı olduğunu göz önünde bulunduruyoruz.

12 Ay 4-10

18 Ay  50

2 yaş 100-200 kelime kullanımı ayrıca bu yaşta özellikle iki kelimeli öbekler  görülür.

Gelişim  elbette sayılardan ibaret değildir. Çocuklar 1-2 yaş arası neredeyse her gün bir yeni kelime öğrenirken bunların eklerini  de kullanmaya başlar  . Ayrıca yine kelime çeşitliliği (zamir,sıfat gibi ) bu dönemde artar. Yani aslında 2 yaşında bir çocuk birçok dil ve konuşma becerisine sahiptir.

Peki bu gecikmeyi  fark  ettik müdahale etmezsek neler oluyor ileride neler olacak bakalım araştırmalar  ne diyor ?

Müdahale edilmeyen çocuklarda okuma yazma gibi akademik becerilerde  zorluk , sosyal duygusal gelişim ve becerilerde  zayıflık, özgüven  eksikliği , gelişmiş dil becerilerinde  yetersizlik görülme ihtimali  çok fazladır. 

Sayın aileler gecikmiş dil ve konuşmadan şüphe ediyorsanız beklemek yerine bir dil ve konuşma terapistinden değerlendirme alarak yaşına  uygun bir dil ve konuşma becerisine gösterip göstermediğini, aile olarak bu konuda neler yapabileceğinizi ve gerekirse destek terapi alınıp alınmaması gerektiğini öğrenebilirsiniz. 

Unutmayın ne kadar erken dönem o kadar ilerleme ve başarıdır.